Kunstcafé op laatste woensdag van de maand is tien jaar traditie

Artex Quartet in Kunstcafé Huizen

Huizen  – Het Artex Quartet speelt woensdag 28 februari tijdens het Kunstcafé Huizen in Theater De Boerderij. Het saxofoonkwartet bestaat uit Miriam Stoffelsma tenorsax, Els van der Weij altsax, Nina van Helvert baritonsax en Christiaan van der Weij sopraansax. Zij zullen werken spelen van componisten uit de 16e eeuw tot heden zoals Palestrina, Singelée, Gershwin, Barber en Lago.

De vier allround saxofonisten van het Artex Quartet blinken uit door hun verrijkende muzikaliteit en niet in het minst ook door hun gedrevenheid en ambities. Met de liefde voor alle mogelijkheden van de kamermuziek zijn ze samengekomen om op het hoogste niveau te musiceren. Het kwartet beweegt zich voort als een kameleon door de muziek, of het nou gaat om serene, romantische klanken, vervreemdende improvisaties of rauwe, schurende beats.

Miriam Stoffelsma

Miriam Stoffelsma begon op negenjarige leeftijd met het volgen van saxofoonlessen en studeerde in 2009 cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij docent Peter Stam. In 2015 is ze begonnen aan de Master of Music aan het Utrechts Conservatorium bij docent Johan van der Linden en ze sloot deze studie tevens cum laude af in september 2017.

Tijdens haar studies volgde ze masterclasses bij Arno Bornkamp, Claude Delangle, Vincent David, Antonio Cánovas Moreno, Ryszard Zoledziewski, Femke IJlstra en Nicola Mogavero. Ze heeft onlangs  geremplaceerd in het Rotterdams Philharmonisch orkest, speelde met het  St. Petersburg State Symphonic Orchestra  in Zwitserland. Zo ook speelt Miriam in het  Noord Nederlands Orkest, Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en diverse andere orkesten. Daarnaast treedt ze op als soliste, met het Nederlands Blazers Ensemble en is ze saxofoniste in saxofoonkwartet ‘SAKS’ , het Fries saxofoonkwartet en vorig jaar met het Artex quartet een tour door Frankrijk. In maart gaat Miriam met het Nederlands Blazers ensemble mee naar Nigeria.

Naast haar werk als uitvoerend musicus is verzorgt ze workshops en sectierepetities bij verschillende orkesten en basisscholen. Als saxofoondocente is Miriam werkzaam bij Kunstencentrum Atrium Sneek, de Saxschool in Leidsche Rijn en geeft zij iedere maandag na schooltijd saxofoonles in Huizen in het muziekgebouw van Muziekvereniging Prinses Irene.

Christiaan van der Weij

Christiaan van der Weij is een allround, ondernemend musicus . Hij soleert, treedt op in diverse kamermuziek ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en brengt zijn passie over met zijn eigen lespraktijk. Van 2015 tot 2017 gaf Christiaan saxofoonles in Huizen en speelde hij eerder februari 2016  in het kunstcafé Huizen samen met de Nederlands-Russische  pianiste Natalja Korobanjko als “Duo Silencio”.

Christiaan zijn spel wordt geroemd om het ‘verhalende’ karakter en de gemoedelijke interactie met het publiek. Hij nam initiatief tot de ongebruikelijke samenstelling van viool, harp en saxofoon, “trio42”, met o.a. harpist Remy van Kesteren. Het verleggen van grenzen met zijn saxofoon behoort tot zijn doel en vormt daarmee een verrassing voor zijn toehoorders.

Christiaan is de sopraansaxofonist van het Artex saxofoonkwartet. Naast het dirigeren van een tweetal orkesten, presenteert en musiceert Christiaan twee kinderproducties; de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours, “de Classic Express” en “Het mysterie van het verdwenen geluid.”

Met zijn nuchtere Friese kijk, bezieling en werklust, is hij een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt.

Al op jonge leeftijd wordt Christiaan zijn talent herkent en wint hij eerste prijzen bij verschillende concoursen, waaronder het Wereld Muziek Concours en het Prinses Christina Concours. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk wat beloond werd met de toekenning van de Publieksprijs, Laureatenprijs en de Moderne Muziekprijs. Tijdens zijn Bachelor degree bij saxofonist Johan van der Linden werd hij genomineerd voor de HKU-award, vanwege zijn ondernemende, kwalitatieve en vernieuwde kunsten.

Christiaan van der Weij heeft een unieke benadering van de saxofoon, wat het publiek verrast en ontroert. Zijn benadering werd geprezen door de jury, waarmee hij zijn Master examen met maar liefst vier saxofoons aflegde bij de internationaal befaamde saxofonist Arno Bornkamp aan het conservatorium van Amsterdam.

Christiaan heeft talrijke concerten gegeven in zowel binnen- als buitenland (o.a. VS, Singapore) en deelgenomen aan diverse festivals, radio- en tv opnames. Hij soleerde met diverse Hafabra en symfonie orkesten in Nederland, waaronder het beroemde ‘Concerto’ van de Russische componist Glazunov. Hij remplaceerde in het “Promenade Orkest” en het “Rotterdams Philharmonisch Orkest”. Christiaan volgde masterclasses bij Philippe Geiss (AT), Claude Delange (FR), Willem van Merwijk (NL), Otis Murphy (US), Vincent David (FR), Jan Schulte-Bunert (GE), Lars Mlekusch (CH), Hans de Jong (BE) en Walter van Hauwe (NL).

Els van der Weij

Els van der Weij heeft in 2012 haar Bachelor of Music diploma behaald aan het conservatorium van Utrecht, waar zij bij Johan van der Linden klassiek saxofoon heeft gestudeerd. Zijn inspirerende lessen hebben haar geholpen om een grote groei door te maken als saxofoniste, in haar muzikaliteit en podiumpresentatie. Om haarzelf nog verder te ontwikkelen als muzikant is Els in september 2012 meteen verder gegaan met een Master of Music, ook bij Johan van der Linden in Utrecht. Dit master diploma heeft ze in maart 2015 mogen ontvangen. Met beide eindexamens heeft ze haar muziekstudie met zeer goed resultaat af mogen ronden.

In 2016 heeft Els een baritonsaxofoon aan kunnen schaffen dankzij giften van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument. Els had geen beter instrument kunnen kiezen wat zo goed bij haar past. De verscheidenheid aan klanken van de saxofoon, het vernieuwende repertoire en de vele speciale technieken maken de saxofoon voor Els tot het perfecte middel om haar muzikaliteit met anderen te delen.

Els is als saxofoniste momenteel o.a. actief in haar Trio Nebula (blokfluit, saxofoon en slagwerk), Het Vers Ensemble (nieuw muziek ensemble gevestigd in Zwolle), Duo Van der Weij (saxofoonduo met Christiaan van der Weij) en Square (ensemble met een mix van jazz- en klassieke musici).

Naast muziek spelen, vindt Els het ook heel belangrijk om haar liefde voor muziek en de saxofoon door te geven aan anderen. In haar lessen heeft ze oog voor de verschillende karakters van de leerlingen en geeft haar lessen op maat. Ze wil leerlingen op een ontspannen, speelse manier muziek  laten ontdekken en hun angst om fouten te maken, wegnemen. Improvisatie ziet ze als een belangrijk middel om dit te bereiken.

Als saxofoondocente is Els al jaren verbonden aan muziekvereniging Ons Genoegen te Hattem en Het Gooisch Fanfare Orkest te Hilversum. Sinds 2015 geeft ze ook les bij fanfare De Vriendenkring in Westbroek en bij Dubbelgreep in Zwolle.

Dubbelgreep is een docentencollectief en organiseert jaarlijks verschillende voorspeelmomenten voor de leerlingen. Erg leuk voor de leerlingen om hun muziek te laten horen! Ook is het mogelijk om met andere instrumentalisten samen te spelen. Voor ieder wat wils. Els is ook verbonden aan stichting Recht op Muziek in Zwolle. Deze stichting helpt kinderen die muziekles willen, maar beperkte financiële middelen hebben.

Nina van Helvert

Nina van Helvert (1977) studeerde saxofoon bij Jean Pennings en Johan van der Linden en in Frankrijk bij Jean-Denis Michat. Daarnaast volgde zij masterclasses bij o.a. Jean-Yves Fourmeau, Claude Delangle, Arno Bornkamp en William Street. Michat vond zij zo inspirerend dat zij een jaar in aan het CRN de Lyon is gaan studeren om lessen van hem te krijgen. Een van de meest leerzame jaren van haar leven. Een andere belangrijke periode voor haar vorming waren tournees met het Ricciotti Ensemble; dat heeft haar idee over muziek maken en publiek ontmoeten gevormd.

Naast het remplaceren in orkesten als Philarmonie Zuidnederland en Het Rotterdams Philharmonisch Orkest ligt haar hart bij de kamermuziek en speelt ze in het Youkali Duo, Orchestre Infernal, Fanfare van het Vuur en het Nederlands Saxofoon Octet. Vanzelfsprekend mag in dit rijtje het Artex Quartet niet ontbreken. Als free-lance musicus is ze regelmatig betrokken bij muziektheaterproducties en speelt ze educatieve voorstellingen voor basis- en voortgezet onderwijs.

Sinds een paar jaar geef zij met veel plezier saxofoonles bij Muziekschool Ceres in Utrecht. Ceres heeft twee knusse monumentale pandjes aan de Oude Gracht in hartje Utrecht

Nina verzorgt ook coaching van bijvoorbeeld een kwartet. Zij heeft veel ervaring met kamermuziek in allerlei formaties en vind het superleuk om samenspel nog beter te laten klinken.

Woensdag 28 februari om 20.00 uur

Inloop vanaf 19.30 uur

Kunstcafé Huizen in Theater de Boerderij, Hellingstraat 9, Huizen

Toegang gratis. Vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld